Τον Ιούνιο η ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων αποχέτευσης στα Μεσόγεια

Τον Ιούνιο η ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων αποχέτευσης στα Μεσόγεια

Τον Ιούνιο η ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων αποχέτευσης στα Μεσόγεια
Τον Ιούνιο η ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων αποχέτευσης στα Μεσόγεια

Σε σταθερή τροχιά βρίσκεται πλέον η προετοιμασία των μεγάλων έργων αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Στην τελευταία τεχνική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι κοινοτικές αρχές δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προετοιμασία των διαγωνισμών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ένταξη των δύο μεγάλων έργων (κέντρα επεξεργασίας λυμάτων Σπάτων-Ραφήνας και Μαραθώνα-Νέας Μάκρης και αντίστοιχα αποχετευτικά δίκτυα) στο ΕΣΠΑ αναμένεται τον Ιούνιο και η προκήρυξη των διαγωνισμών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ και της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Παρουσίασαν στους εκπροσώπους των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Πολιτικής της Ε. Ε. την πρόοδο των αδειοδοτήσεων και της ωρίμανσης των μελετών. Τοποθετήθηκαν στα σημεία εκείνα που ζητήθηκαν διευκρινίσεις (θέματα κυρίως τεχνικής και διαχειριστικής φύσης). Τον Φεβρουάριο οι φάκελοι των δύο έργων (που έχουν χαρακτηριστεί «μεγάλα έργα») θα κατατεθούν στην ομάδα Jaspers. Αυτή θα παρέχει τεχνική συνδρομή για την υποβολή μιας ολοκληρωμένης πρότασης χρηματοδότησης.

Πού βρίσκεται λοιπόν σήμερα η υπόθεση; Η οριστική μελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο Μαραθώνα-Νέας Μάκρης έχει υποβληθεί στην ΕΥΔΑΠ. Η αντίστοιχη Σπάτων-Ραφήνας βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Προχωρημένες είναι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι (Σπάτων), ενώ ξεκινάει η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης των έργων.

Οι υπηρεσίες εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει προχωρήσει η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δημοπράτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο Σπάτων-Ραφήνας έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο Μαραθώνα-Νέας Μάκρης 120 εκατ. ευρώ.

Αν ο διαγωνισμός πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018 τότε ο ανάδοχος θα αναδειχθεί το επόμενο έτος και το έργο θα ολοκληρωθεί δύο έτη αργότερα (αν βέβαια δεν υπάρξουν δραματικές καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων ή για άλλες αιτίες). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για την απουσία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές αυτές και καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας η Ραφήνα και η Λούτσα έπρεπε να είχαν αποχέτευση από το 2000, ενώ το Πικέρμι, τα Σπάτα, ο Μαραθώνας και η Νέα Μάκρη από το 2005.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *