Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής

Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής

Τα Μεσόγεια είναι ένα συγκρότημα δήμων της Ανατολικής Αττικής που βρίσκεται ανατολικά του Όρους Υμηττού. Αυτό τα διαχωρίζει από το λεκανοπέδιο των Αθηνών. Για πάρα πολλά χρόνια υπήρξαν ιδανικό μέρος για παραθέριση. Πολλοί κάτοικοι των Αθηνών τα επέλεγαν για να χτίσουν τις εξοχικές τους κατοικίες . Με το πέρασμα των χρόνων πολλές ήταν εκείνες οι επιχειρήσεις που τα επέλεγαν επίσης για να τα κάνουν έδρα τους. Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής.

Το κεντρικό σημείο των Μεσόγειων είναι τα Σπάτα. Η Παλλήνη, ο Γέρακας, τα Γλυκά Νερά, η Ανθούσα, η Παιανία, το Πικέρμι, η Αρτέμιδα, η Ραφήνα, το Μαρκόπουλο, η Κερατέα, το Κορωπί, τα Καλύβια Θορικού, η Βάρη, ο Κουβαράς και το Πόρτο Ράφτη απαρτίζουν την Ανατολική Αττική και είναι τα επονομαζόμενα Μεσόγεια!
Επίνειο των Μεσογείων είναι ο λιμένας της Ραφήνας ο οποίος είναι ακόμα αναπτυσσόμενος. Το 2004 πραγματοποιήθηκαν σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην περιοχή όπως:

 • το αεροδρόμιο των Σπάτων
 • η Αττική Οδός
 • ο Προαστιακός και
 • το Μετρό
Μεσόγεια Αττικής
Μεσόγεια Αττικής

ΤΑ ΣΠΑΤΑ

Ο σύγχρονος οικισμός των Σπάτων αρχίζει να συγκροτείται από την εποχή της τουρκοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως κοινότητα της Αττικής το 1912. Το 1952 γίνεται Δήμος Σπάτων-Λούτσας της Ανατολικής Αττικής. Το 2011 ενώθηκε με το Δήμο Αρτέμιδας, συγκροτώντας έτσι το σημερινό δήμο. Η Δημοτική Ενότητα Σπάτων καταλαμβάνει έκταση 52.469 στρεμμάτων. Το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων καλύπτεται από αγροτικές εκτάσεις κι ένα μικρό κομμάτι συνιστά το παραδοσιακό κέντρο του οικισμού.

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά, λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Ο Δήμος Σπάτων, διαθέτει πολύ καλή συγκοινωνιακή σύνδεση μέσω λεωφορειογραμμών που περνούν από την Αρτέμιδα προς το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας στην Αθήνα. Η δημιουργία του Αεροδρομίου των Σπάτων έφερε μετά το 2000 μεγάλη και ταχύτατη οικιστική ανάπτυξη. Τόσο στην ίδια την πόλη των Σπάτων όσο και στις όμορες πόλεις του Γέρακα, της Παλλήνης και της Αρτέμιδας. Τα χωράφια στις περιοχές γύρω από τα Σπάτα αντικαταστάθηκαν μετά το 2002 με νεόδμητους και σύγχρονους οικισμούς. Μερικοί από αυτούς είναι η Κάτω Μπαλάνα, η Παλαιοπαναγιά, η Χριστούπολη, η συνοικία Παπαγγελάκη και η Αργιθέα.

Τα Μεσόγεια στην αρχαιότητα

Στην αρχαιότητα, τα σημερινά Σπάτα αποτελούσαν τον Αττικό δήμο της Ερχίας. Η Ερχία άνηκε στην Αιγηίδα φυλή και βρίσκονταν στη Μεσογαία χώρα σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Η Ερχία πήρε το όνομα της από τον Ελευσίνιο ήρωα Έρχιο.Κάτι που δείχνει στενή σύνδεση με την Ελευσίνα αφού είχε σαν κύρια ασχολία την καλλιέργεια του σταριού και λάτρευε την θεά Δήμητρα. Το σημαντικότερο από τα ευρήματα εκείνης της περιόδου είναι η Σφίγγα των Σπάτων που ανάγεται στην περίοδο 570 – 550 π.χ. Η Έρχια ήταν πατρίδα του Ξενοφώντα και εκεί είχε κτήματα ο Αλκιβιάδης, ενώ Ερχιεύς ήταν και ο Ισοκράτης.

Λόγω της γεωγραφικής τους θέσεως, επειδή είναι χτισμένα πάνω σε λόφο, αποτελούσαν πάντα τόπο πρόσφορο για κατοίκηση τόσο για λόγους άμυνας όσο και για λόγους εξοικονόμησης της καλλιεργήσιμης γης. Ο παλαιότερος προϊστορικός οικισμός των Σπάτων ανακαλύφθηκε στο λόφο Ζαγάνι που βρίσκεται στα ανατολικά των Σπάτων πολύ κοντά στην Αρτέμιδα, βόρεια από το αεροδρόμιο και χρονολογείται περίπου στο 3000 π.χ. O λόφος σήμερα ισοπεδώθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών από το αεροδρόμιο.

Οι προϊστορικοί κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς. Ο εν λογω οικισμός διατηρήθηκε για περισσότερο από μια χιλιετία ενώ γύρω στο 2000 π.Χ. ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην περιοχή της Μεσογαίας παρέα με τη Βραυρώνα, τις Λαμπτρές και τον Σφηττό. Στην θέση Μαγκούλιζα στα νότια του σημερινού πολεοδομικού συγκροτήματος των Σπάτων, γύρω από την οδό Μυκηναϊκών Τάφων ο αρχαιολόγος Σταματάκης ανακάλυψε το 1877 ισχυρό Μυκηναϊκό βασίλειο της περιόδου 1500 – 1000 π.χ. τότε που οι Μυκηναίοι ήταν στο μέγιστο σημείο της ακμής τους.

Τα Μεσόγεια στο Μεσαίωνα

Μετά το τέλος της αρχαιότητας η περιοχή των Σπάτων έπεσε σε παρακμή αλλά εξακολουθούσε πάντα να είναι αραιοκατοικημένη με αγρότες καλλιεργητές. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε στους αγρότες τον 5ο αιώνα μ.Χ., ενώ περίπου το 500 χτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός στην θέση Σκίμθι . Τον 11ο αιώνα στην θέση Άγιος Πέτρος Σπάτων δημιουργήθηκε τεράστιο αγρόκτημα με κτιριακά συγκροτήματα, το οποίο λειτουργούσε για περισσότερους από δυο αιώνες και καταστράφηκε από τους Καταλανούς το 1311.

Στα τέλη του 14ου αιώνα η Φλωρεντιανή οικογένεια Ατσαγιόλι που κυβερνούσε την Αττική την περίοδο (1387 – 1456) αμέσως μετά τους Καταλανούς, μετέφερε Ορθόδοξους Αρβανίτες στην περιοχή των Σπάτων που ενώθηκαν με τους παλιότερους κατοίκους. Οι λόγοι μεταφοράς των Αρβανιτών ήταν οικονομικοί για βοήθεια στην αγροτική παραγωγή αλλά και στρατιωτικοί, ώστε να ενισχύσουν την άμυνα της Αττικής από τους εχθρούς της. Το 1456 η περιοχή έπεσε μαζί με ολόκληρη την Αττική στα χέρια των Οθωμανών και τότε οι ευσεβείς κάτοικοι έχτισαν πλήθος από εκκλησίες και μοναστήρια ενώ είχαν έντονη συμμετοχή στον επαναστατικό αγώνα.

Τα Μεσόγεια τα νεότερα χρόνια

Το 1830, αμέσως μετά την δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους η Αττική μοιράστηκε σε 10 δήμους. Τα Σπάτα ήταν τμήμα του δήμου Αραφήνας που είχε έδρα το Μαρκόπουλο Μεσογαίας. Τότε ο δήμος Αραφήνας είχε 1341 κατοίκους και τα Σπάτα 165. Ο πληθυσμός γρήγορα πολλαπλασιάστηκε. Το 1912 τα Σπάτα αναγνωρίστηκαν σαν αυτόνομη κοινότητα. Το 1952 ως δήμος μαζί με ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της παραλίας τους. Τη σημερινή Λούτσα η οποία απέχει μόλις 21Km ανατολικά του κέντρου των Αθηνών. Το 1974, ο παραθαλάσσιος οικισμός της Λούτσας αποσπάται σαν αυτόνομη κοινότητα από τον δήμο Σπάτων. Τελικά όμως θα επανενωθούν με το Πρόγραμμα Καλλικράτης στον Δήμο Σπατών-Λούτσας το 2011.

Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής

Πόσο σημαντικό είναι ένα καθαρό αποχετευτικό δίκτυο στα Σπάτα και γενικά στα Μεσόγεια; Όλες αυτές οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής δεινοπαθούν μετά από μια καταρρακτώδη βροχή ή με τους δυνατούς ανέμους. Πολλές φορές θα συναντήσουμε πλημμυρισμένα φρεάτια τα οποία παρεμποδίζουν την μετακίνηση των αυτοκινήτων, των δίτροχων και των πεζών στις περιοχές των Μεσογείων. Σε μια τέτοια περίπτωση, αρκετές φορές οι κάτοικοί τους απευθύνονται στην πυροσβεστική και στις αρμόδιες αρχές οι οποίες δεν δύναται πάντα να ανταποκριθούν άμεσα.

Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής
Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής

Αν λοιπόν είσαστε κάτοικος της Ανατολικής Αττικής, το σωστότερο είναι να καλέσετε μια αξιόπιστη εταιρεία για τον καθαρισμό, την απόφραξη και τη σωστή συντήρηση του αποχετευτικού σας δικτύου.

Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής – Υπηρεσίες

Η εταιρεία Αποφράξεις Μεσόγεια, διαθέτει όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία που χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία στις αποχετεύσεις σας. Αποφράξεις στα Μεσόγεια Αττικής. Έχοντας στο ενεργητικό της 40 και πλέον συναπτά έτη παρουσίας και δράσης στο χώρο των αποφράξεων, αναλαμβάνει καθετί που αφορά στην:

Απόφραξη και καθαρισμό:

 • αποχετεύσεων
 • φρεατίων
 • σιφονιών
 • υδρορροών
 • κουζινών
 • τουαλετών και
 • κάθετων στηλών κτιρίων

Άντληση υδάτων σε κάθε χώρο.
Διάγνωση βλαβών με κάμερα υψηλής ευκρίνειας.
Συντηρήσεις αποχετευτικών δικτύων και αγωγών.

Η εταιρεία Αποφραξεις Μεσογεια διαθέτει τα πιο σύγχρονα ηλεκτροκίνητα, πιεστικά και ριζοκοπτικά μηχανήματα. Εξυπηρετεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, Κυριακές και αργίες.
Αναλαμβάνει εργασίες αποφράξεων σε κάθε χώρο οικιακό, επαγγελματικό, δημόσιο ή ιδιωτικό. Η άψογη εξυπηρέτηση, η τεχνογνωσία, το πρόθυμο προσωπικό της και η αμεσότητα που την διακατέχει, την καθιστούν την πιο δημοφιλή εταιρεία για αποφράξεις στα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *