Ένας μικρός παράδεισος στα Μεσόγεια!

Ένας μικρός παράδεισος στα Μεσόγεια!

Μιλώντας για τα Μεσόγεια της Αττικής το μυαλό μας αυτομάτως πηγαίνει στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα. Σίγουρα όμως θα πάει και στο «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο! Ένας μικρός παράδεισος στα Μεσόγεια!

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο -  ένας μικρός παράδεισος στα Μεσόγεια
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο –  ένας μικρός παράδεισος στα Μεσόγεια

Το πάρκο σήμερα αποτελεί το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών από όλη τη χώρα. Η δημιουργία του ξεκίνησε τον Μάιο του 2000. Στόχος ήταν η ενημέρωση και η ψυχαγωγία αλλά και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για το περιβάλλον και την προστασία των ζώων. Αρχικά ξεκίνησε ως «Ορνιθολογικό Πάρκο» , φιλοξενώντας την 3η μεγαλύτερη συλλογή πτηνών στον κόσμο!

Σήμερα, προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους μέσα από τη ζωή περισσότερων των 2000 ζώων.
Στις εγκαταστάσεις του που καταλαμβάνουν έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, φιλοξενούνται πάνω από 290 είδη. Λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, μαϊμούδες, πιγκουίνοι, παπαγάλοι, αρκούδες και δελφίνια είναι μερικά από αυτά. Το πάρκο είναι επιπλέον ένας συναρπαστικός χώρος μάθησης πληροφοριών για το ζωικό βασίλειο. Επίσης συνεισφέρει στη διατήρηση και αναπαραγωγή πολλών απειλούμενων ειδών καθώς ένα 30% εξ αυτών κινδυνεύουν στον έξω κόσμο. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στόχος των ανθρώπων που εργάζονται εκεί καθημερινά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες μαθητών καθώς και ξεναγήσεις κατά την διάρκεια επισκέψεων των σχολείων. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 75.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το Πάρκο για να γνωρίσουν από κοντά τα 290 είδη ζώων. Επίσης δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιο από τα 15 εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται ειδικά για τα σχολεία.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – ένας μικρός παράδεισος για μικρούς και μεγάλους

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων) και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά). Ως μέλος τους, τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την ευημερία των ζώων. Συμμετέχει ενεργά σε 31 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών , ενώ  37 είδη παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω Βιβλίων γενεαλογίας και αναπαραγωγής. Επίσης χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας, όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών Πάρκων της ΕΑΖΑ και της WAZA (Παγκόσμια Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων). Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε Ζωολογικά Πάρκα διεθνώς!

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αττικό Πάρκο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθώς η ανάπτυξη του στηρίχτηκε σε ιδίους πόρους χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση. Στα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται η δημιουργία  δύο νέων τομέων:
1. Της «Δεινοσαυρόπολις» : ένα μοναδικό Μουσείο Εξέλιξης των Ειδών με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων.
και
2. Της «Ωκεανόπολις» : ένα Πρότυπο Ενυδρείο, καθιστώντας κατά αυτό τον τρόπο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ένα παγκόσμιας εμβέλειας θεματικό πάρκο για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Αποφράξεις Μεσόγεια

Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια, τα Μεσόγεια αλλάζουν ύφος και αναβαθμίζονται διαρκώς. Είναι πολύ σημαντικό όμως για την περιοχή να κρατήσει τον αρχικό της περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή λειτουργία των αποχετευτικών δικτύων όλων των περιοχών που απαρτίζουν τα Μεσόγεια. Έτσι εξασφαλίζουμε την εύκολη πρόσβαση και μετακίνηση των ανθρώπων που διαμένουν εκεί ή που τα επισκέπτονται για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Η εταιρεία Αποφράξεις Μεσόγεια αναλαμβάνει αυτό το έργο καθημερινά, Κυριακές & αργίες, 24 ώρες το 24ωρο!! Εξυπηρετεί όλες τις περιοχές των Μεσογείων εδώ και σαράντα χρόνια: Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Γλυκά Νερά, Πικέρμι, Λούτσα, Μαρκόπουλο , Κορωπί, Παιανία και Πόρτο Ράφτη.

Η ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑ είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα απόφραξης, επιθεώρησης δικτύων και άντλησης υδάτων. Τα συνεργεία της λειτουργούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα καθώς είναι άρτια εκπαιδευμένα. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα σε φρεάτιο ή αποχέτευση καλέστε την άμεσα και θα λύσετε το πρόβλημά σας για πάντα μετά από 15 λεπτά!
Πηγή: Αττικό Πάρκο

1 thought on “Ένας μικρός παράδεισος στα Μεσόγεια!

  1. Pingback:Αποφράξεις αποχετεύσεων στα Γλυκά Νερά ολόκληρο το 24ωρο – Αποφράξεις Απολυμάνσεις Γλυκά Νερά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *