Το φθινόπωρο έφτασε και μαζί του ήρθαν και πάλι οι πλημμύρες και οι αποφράξεις

Η σωστή συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου του σπιτιού το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος

Το φθινόπωρο έφτασε και μαζί του ήρθαν – με μικρή καθυστέρηση – οι πρώτες φθινοπωρινές μπόρες και οι καταιγίδες. Όμορφη και ρομαντική εικόνα, που προκαλεί δυστυχώς πολλαπλά προβλήματα τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια.

Πολύ πρόσφατα παρακολουθήσαμε συγκλονισμένοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής που εκτυλίχθηκαν στην Σκόπελο μετά από μία έντονη βροχόπτωση, που όμοιά της δεν είχαν ξαναζήσει οι κάτοικοι. Το βρόχινο νερό εξελίχθηκε σε χείμαρρο που παρέσυρε στο διάβα του ότι βρήκε μπροστά του. Το αποτέλεσμα του πλημμυρικού φαινομένου ήταν ζημιές ανυπολόγιστης αξίας τόσο σε βασικές υποδομές του νησιού, όπως το λιμάνι, όσο και σε ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια, καταστήματα, γραφεία, υπόγειες και υπέργειες αποθήκες, αυτοκίνητα…. Απόγνωση και οικονομική καταστροφή.

Έχει παρατηρηθεί ότι τέτοιες σκηνές βιώνουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί, αλλά και λόγω της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας που αναπτύχθηκε κόντρα στους νόμους της φύσης. Το επιχείρημα ότι οι πλημμύρες ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας δεν ευσταθεί, καθώς η πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί σήμερα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρεμβατικότητας είναι δυστυχώς ζοφερή. Μπαζωμένα ρέματα, αφανισμός δασικών εκτάσεων, υπερπληθυσμός, άναρχη και χωρίς σχέδιο δόμηση είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την πραγματικότητα.

Έστω και τώρα όμως οφείλουμε σαν ενεργοί πολίτες να αναλάβουμε δράση, προσπαθώντας αν μη τι άλλο να ελέγξουμε, ο καθένας από εμάς, τις παραμέτρους που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής μας. Προφανώς και η δημοτική ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή θα πρέπει να μεριμνά για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, θα πρέπει όμως και εμείς να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί.

apofraxeis-athina

Θα πρέπει λοιπόν σε τακτά χρονικά διαστήματα να φροντίζουμε για τη σωστή προετοιμασία της περιουσίας μας για μια ενδεχόμενη νεροποντή ή πλημμύρα. Η σωστή συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου του σπιτιού μας και των φρεατίων αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων είναι ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Για τον σωστό και μεθοδικό σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής θωράκισης της περιουσίας μας απαιτείται η σύμπραξη μιας εξειδικευμένης εταιρείας στις αποφράξεις και τις αντλήσεις υδάτων, που θα εντοπίσει όλα τα προβληματικά δίκτυα εντός ή πλησίον του σπιτιού ή του επαγγελματικού μας χώρου και θα προετοιμάσει κατάλληλα τον ιδιωτικό μας χώρο για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της φύσης.

Επειδή όμως με τη φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανείς οι αποφρακτικές εταιρείες με την τεχνογνωσία, τον εξειδικευμένο εξοπλισμό και την εμπειρία του έμψυχου δυναμικού είναι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο διαθέσιμες να προστρέξουν σε μια ενδεχόμενη απειλή για την ιδιοκτησία μας.

Εμείς οφείλουμε να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για να επιλέξουμε μία αξιόπιστη εταιρεία αποφράξεων και αντλήσεων υδάτων. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τις χρεώσεις που θα επιβαρυνθούμε, πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι το πιο φτηνό δεν είναι πάντα και το πιο οικονομικό. Είναι σημαντικό η εταιρεία στην οποία θα καταλήξουμε να διαθέτει κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό και να μας εμπνέει εμπιστοσύνη ότι θα προστρέξει άμεσα για να επιλύσει κάθε μας πρόβλημα.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσίασαν πολλές περιοχές της Ελλάδας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις αποφράξεις φρεατίων δρόμων που εκδηλώθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Η καταρρακτώδης βροχόπτωση, η οποία έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας μας, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, απείλησε ιδιωτικές κατοικίες και εμπορικά καταστήματα και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Μετά τη Χαλκιδική και τη Σκόπελο, όπου η ισχυρή νεροποντή συνοδευόμενη με καθολικές αποφράξεις στα φρεάτια υδροσυλλογής μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, εγκλωβίζοντας στα οχήματά τους πολλούς οδηγούς, καταστρέφοντας σπίτια, ξενοδοχεία, αλλά και μεγάλο μέρος του λιμανιού, σειρά είχε η Κρήτη. Πενήντα επτά τουρίστες εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στο φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο έκλεισε για λόγους ασφαλείας το μεσημέρι του Σαββάτου. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του προσωπικού του φαραγγιού οι επισκέπτες οδηγήθηκαν σώοι και αβλαβείς στο πλησιέστερο φυλάκιο και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την περιοχή. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έμεινε αλώβητη και η Θεσσαλονίκη. Προβλήματα σημειώθηκαν  στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους. Ιδιαίτερα επλήγησαν  περιοχές στη Θέρμη και στο Νέο Ρύσιο. Τριάντα κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία που κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό των υλικών ζημιών.
ΠΛΥΜΜΗΡΕΣ - ΑΘΗΝΑ
Ανάλογη η κατάσταση και στο Γύθειο, όπου η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε σε ποτάμια τους κεντρικούς δρόμους, ενώ η υπερχείλιση του ποταμού Ξηριά είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το εμπορικό κέντρο της πόλης.  Η ολική καταστροφή σπιτιών και  εμπορικών καταστημάτων αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ τέσσερις κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε στο Γύθειο η Πυροσβεστική υπηρεσία. Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε και την Κεφαλλονιά, όπου καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές  στον οδικό άξονα.  Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, κ. Αλέξανδρο Παρίση, οι δρόμοι καλύφθηκαν «από 50 πόντους νερού».  Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ οι κατολισθήσεις και η πτώση των τοίχων προκάλεσαν  προβλήματα πρόσβασης στο οδικό δίκτυο. Πολλές περιοχές του νησιού απομονώθηκαν, τα νερά της βροχής παρέσυραν διερχόμενα οχήματα, ενώ δύο άτομα εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν τελικά χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.Η απροσδόκητη θεομηνία σε συνδυασμό με έντονα αποφρακτικά προβλήματα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες σε σπίτια και εμπορικά καταστήματα και στην περιοχή του Αργοστολίου.  Σε 120 περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και σε πολλές επιπλέον η αρωγή των εταιριών  άντλησης υδάτων, ενώ πρόσθετα προβλήματα προκάλεσε και η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα οι  45 κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφορούσαν την άντληση των όμβριων υδάτων και οι 35 τον απεγκλωβισμό ατόμων που κινδύνεψαν από τη θεομηνία.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε να κηρυχθεί η Κεφαλλονιά ο  δήμαρχος του νησιού, κ. Παρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή οικονομικής στήριξης στους πληγέντες και να αποκατασταθούν οι υλικές καταστροφές  το συντομότερο δυνατό.Τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα επουλωθεί οι πληγές από τις πλημμύρες  στην περιοχή του Έβρου και στην κεντρική Ελλάδα στις αρχές του 2015 – οι οποίες  προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε  δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια  και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς – νέα τραύματα έρχονται να προστεθούν σε μια χώρα και έναν λαό που αιμορραγεί. Η παροχή οικονομικής  βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού  ύψους 16,3 εκατ. Ευρώ, από την  επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου για τις προκληθείσες ζημιές στις αρχές του 2015, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και  η επαρκής λειτουργία του δικτύου όμβριων υδάτων μπορούν να ανακουφίσουν τις περιοχές που επλήγησαν  και να λειτουργήσουν προληπτικά για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *